OPROEP - Inventarisatie Funerair Erfgoed

 

Sinds enkele jaren verdiept onze voorzitter zich in het funerair erfgoed van onze begraafplaats die ook enkele waardevolle grafmonumenten kent.

Vorig jaar werd op vraag van de gemeenten Wuustwezel, Zoersel en Schilde door Erfgoed Voorkempen een inventarisatieproject opgestart voor hun begraafplaatsen. Daarbij hoort ook een bouwkundig en historisch onderzoek van de betrokken kerken, bijgebouwen en de historiek van het kerkhof zelf dat in elk van deze gemeenten nog rond de kerk gelegen is.

Dit gebeurt door historici die telkens ook geholpen werden door de lokale heemkundige kringen. Scilla werkt hieraan ook mee en het project is al aardig gevorderd.

In het kader van dit project werd ook een oproep gelanceerd naar vrijwilligers om de voor Schilde 99 grafzerken te inventariseren. Aanvankelijk met voldoende respons maar uiteindelijk hebben de meesten jammer genoeg afgehaakt.

En dus een nieuwe oproep want wij raken in tijdsnood. Tegen half mei zou alles geïnventariseerd moeten zijn en er resten nog ongeveer 80 graven om te inventariseren.

Erfgoed Voorkempen voorziet hiervoor een herkenningsbadge en het nodige materiaal en de fiches om dit te doen.

Wat houdt de opdracht in?

Je kan best met een partner aan de slag.

Er moet een eenvoudige foto van het graf (dat een identificatienummer heeft) gemaakt worden.

Je doet de nodige opmetingen, maakt een beschrijving van het graf en de symbolen, gebruikte materialen, aanwezigheid van een foto etc. De voorziene fiche is erg overzichtelijk en voorgeprogrammeerd.

De gegevens worden later door anderen gedigitaliseerd.

1 graf neemt ong 15 min in beslag - je kan er dus niet meer dan 4 per uur doen.

Praktisch

Afspraak op zaterdag 04/05/2019 tussen 09.30u en 16.00u

Den Bieshof, Kerkplein - Schilde

Scilla zorgt voor een broodmaaltijd.

 

Contacteer Patrick Anthoni op 03/248 92 75 of via patrick.anthoni@skynet.be

Hij regelt de praktische zaken zodat je aan de slag kan.

 

Bedankt!