Sint-Wijbrecht

Meet het gemeentebestuur van Schilde met 2 maten en gewichten? Waar haalt zij het idee vandaan dat dit gebouw dan wel zou mogen afgebroken worden? De school is dan wel niet beschermd als monument of dorpsgezicht, dat laatste had beter wel geweest, maar staat wel degelijk op de lijst van vastgesteld waardevol bouwkundig erfgoed (ID 14149). Tijdens de vorige legislatuur werd hier ook degelijk en goed rekening mee gehouden. Er werd ook telkens een advies gevraagd aan de erfgoedraad die een werkgroep is van de cultuurraad van Schilde. Dat is in deze helemaal niet gebeurd. Waarom niet? De school De Wonderwijzer werd wel aangemaand om bij de verbouwing van de voormalige rijkswachtkazerne (die niet op die lijst staat) het geveluitzicht te behouden. Idem dito met de Ponthoeve (ID 14113) en een woning in de Puttenhoflaan (ID 2124) die beide op de lijst vastgesteld bouwkundig erfgoed staan. De meer kost hiervan voor de school of deze privaat eigenaars zal vast meer doorwegen dan voor een grote bouwfirma zoals DCA.

Met welk recht eigent het gemeentebestuur zich deze beslissing toe? Op wat is dit gebaseerd? Toch niet op werkgelegenheid en economie? Dat is een non-argument dat een niet overzienbaar precedent schept. En niet enkel maar naar erfgoed toe maar evengoed naar milieu, afval, ruimtebeslag enz. Elke volgende aanvrager zal verwijzen naar het voorrecht van DCA en de jongensschool. En net nu er steeds meer eigenaars zijn die hun erfgoedgebouw juist wel willen herwaarderen en er met veel fierheid mee willen uitpakken.

 

DCA, de bouwfirma en projectontwikkelaar die eigenaar is van deze voormalige en honderdjarige jongensschool, is er erg formeel in. Alles moet plat om er nieuwe assistentiewoning te bouwen en een nieuwe kazerne voor de lokale brandweerafdeling van Schilde (GVA van 28/1 ll.). In sé is dat haar goed recht al getuigd dat, mijn inziens, van een ontstellend gebrek aan respect voor lokaal bouwkundig erfgoed enerzijds en anderzijds aan een gebrek van creatief denken door bouwheer en zijn architect. Weer maar eens. 

Echter, tijdens een interview in december 2018 in de Bode van Schoten heeft de eigenaar en tevens inwoner van Schilde, Francis Vranken de volgend uitspraak gedaan: “ … in mijn eigen gemeente wil ik graag iets heel mooi maken van de oude jongensschool Sint-Wijbrecht…”. Er staat van en niet “in de plaats van of op de plaats van” en ook dan al een verwijzing naar het idee van assistentiewoningen en kazerne. Op de startpagina van hun webstek staat ook en nogal zeer prominent: “De buurt is onze hoeksteen”. Mooi, maar handel daar dan ook naar. Pak er mee uit, wees er trots op dat je een iconisch dorpszicht met geschiedenis koestert en herbouwt naar een nieuwe invulling met behoudt van de buitenstructuur. Dat kan perfect. En ja, dat kost op korte termijn iets meer. Maar onderzoek heeft al uitgewezen dat nieuwbouw niet altijd een betere ecologische voetafdruk heeft dan renovatie en herbestemming en al zeker niet bij beschermd bouwkundig erfgoed volgens prof. em. Linda Van Santvoort, dr. In de kunstwetenschappen RUGent, (Kerk&leven 22/01/2020).

Over de noodzaak en de plaats van assistentiewoningen en al zeker over die van een brandweerkazerne ga ik mij niet uitspreken. Daar zijn andere personen meer voor bevoegd.

 

Patrick Anthoni
Voorzitter Heemkundige kring Scilla vzw.
lid erfgoedraad Schilde.