Café Witkap

Het eerste abdijbier werd in Schilde gedronken.

Dat er vroeger meer cafés waren dan nu is geen nieuws. Eén van de reeds lang verdwenen cafés was café Witkap op de hoek van de Turnhoutsebaan en de Kerkelei.


In dit café werd biergeschiedenis geschreven. Het café tapte bieren van brouwerij Verlinden uit Brasschaat. Hendrik Verlinden (1866-1940) was brouwmeester bij de trappisten van Westmalle. In 1919 nam hij in Brasschaat de brouwerij De Drie Linden over. Hij vond dat hij in zijn brouwerij net zo goed trappist kon brouwen als in de abdij. Hij noemde zijn bier “Witkap”, geïnspireerd op de witte kappen die de paters droegen tijdens de erediensten in de abdij. Verlinden liet zijn bier registreren als “Witkap Pater Trappistenbier”.

Vandaag de dag mag de benaming “trappist” enkel gebruikt worden voor bier dat binnen de muren van een abdij wordt gebrouwen. Vrijwel alle andere gelijkaardige bieren gebruiken nu de benaming “abdijbier”.

In Schilde kon dus het allereerste abdijbier gedronken worden. Het kent ondertussen vele opvolgers zoals Leffe, Postel, Grimbergen, Maredsous en Affligem. Het Witkap abdijbier hoort nog steeds in dit rijtje. Het wordt nu gebrouwen door brouwerij Slaghmuylder in Ninove.