De Loteling

 

Ze zijn op de vingers van één hand te tellen, de gebouwen die twee eeuwen getrotseerd hebben zonder grote veranderingen wat betreft het algemeen uitzicht.

 

De Loteling wordt vooral getypeerd door het prachtige rieten dak. Ten zuiden van de baan in de Bellevuedreef treffen we een identiek gebouw aan. Een derde woning van dezelfde afmetingen, eveneens gelegen ten zuiden van de baan, was de herberg de Goudbloem.

 

Over de bouwdatum van de Loteling bestaat onduidelijkheid: boven de open haard prijkt een oude balk waarin het jaartal 1710 staat gebeited. Tegelijk kan je het gevouw niet terugvinden op de figuratieve kaart van de Baronie in 1745 en evenmin op de Ferrariskaart uit 1777. Het gebouw verschijnt pas op de kadasterkaart van de Franse tijd in 1809. Wij geloven dus niet in de datum op de balk...

 

De archieven van de familie van de Werve laten ons in de steek voor wat betreft de eigenaarsgeschiedenis van de Loteling. Het grootboek met inkomsten en uitgaven verwijst enkel naar 'de vijf steden aan de steenweg van Schilde met diverse pagters'.

 

Bij Koninklijk Besluit van 03/09/1981 werd de Loteling erkend als monument.

Naar: Xavier Dalle en Jef De Graef - Tijdschrift Scilla, September 2009