De Molenstraat

Molenstraat?

Een straat krijgt zijn naam niet zomaar. Als er in Schilde een Molenstraat bestaat, dan moet er ook een molen in de buurt gestaan hebben.

 

Voor zover bekend hebben er in Schilde drie molens gestaan: een houten molen aan de Turnhoutsebaan tegenover de Lindestraat, een houten molen op de grens met Zoersel (De Heidemolen) en een stenen molen in de Molenstraat ter hoogte van het huidige huisnummer 26.

De eerste molen in het dorp stond op de Turnhoutsebaan, schuin over de Kerkelei. Een huis dat er nu nog staat (Turnhoutsebaan 187) herinnert nog aan deze molen.

Toen deze houten molen was omgewaaid, besloot molenaar Daniëls om meer in het open veld een nieuwe molen te bouwen in steen. Die nieuwe molen was klaar in 1901 en kon vanuit alle uithoeken van Schilde gezien worden. Schilde was immers veel minder bebost dan nu en had het uitzicht van een heidegebied. De molen kreeg als naam 'De Root' en zou beter moeten bestand zijn tegen de weergoden dan zijn voorganger.

De molen was een uitstekend speelterrein voor de jeugd van Picardie. De schuine muurtjes werden gebruikt als schuifaf en als de molenaar vergat om de poorten te sluiten dan begon voor de jeugd een hoogdag: tot ze de molenaar zagen afkomen, konden ze naar hartelust spelen op de karren die in de molen gestald stonden.

 

Lang heeft de molen het niet uitgezongen. De molenaar kreeg concurrentie van een mechanische maalderij aan de Drij Lindekens (achter de huidige taverne) en 'Fic van de meulder' besloot dan maar om te gaan rentenieren. Dat kon hij zonder problemen doen want de halve Molenstraat was van hem. Als hij geld nodig had verkocht hij gewoon een perceel grond. Toen vast stond dat de molen gesloopt ging worden, kreeg de jeugd er een attractie bij. In de molen stonden allemaal kleine ruitjes en de nieuwe sport bestond eruit om die ruitjes met kleine keitjes stuk te gooien. In 1931 werd de tot puin vervallen molen uiteindelijk gesloopt. Veel bewoners van de Molenstraat hebben toen voor hun tuinhuisjes dankbaar gebruik gemaakt van de stenen van de molen.

Het terrein rond de molen werd tijdens de 2de wereldoorlog door soldaten gebruikt als oefenterrein. De putten die men er groef liepen allemaal vol met water en men besloot dan maar om de heuvel van de molen bij wijze van oefening af te graven.

De molen in de Molenstraat. De huizen op de achtergrond bevinden zich op de Turnhoutsebaan.