Onze-Lieve-Vrouw-Kapel

De kapel werd in 1880 opgericht door het echtpaar Michils-Dingen uit dankbaarheid voor de wonderbaarlijke genezing van hun kind. Deze welgestelde mensen uit Antwerpen stuurden, op doktersvoorschrift, hun kind naar het bevriende echtpaar Van Cauwenbergs te Schilde, om het te laten aansterken in de hoop zijn/haar jonge leven nog een beetje kwaliteit te geven en te verlengen.

De familie Emiel Van Cauwenbergs woonde op de Turnhoutsebaan (huidig nummer 169). Hij was hofmeester op het kasteel bij baron Henri Van de Werve de Schilde.

De gezonde buitenlucht en de vele speelkameraden op de Picardië, dat toen nog erg bos- en heiderijk was, moeten een zeer heilzame invloed gehad hebben. Het kind sterkte aan en genas.

Uit dankbaarheid wilde het echtpaar een kapel bouwen op de plaats van genezing. Dankzij bemiddeling van Emiel Van Cauwenbergs werd de baron bereid gevonden om aldaar een stuk grond af te staan omdat hij daar toch veel bezittingen had. Omdat het laatste huisje in de rij ven de Groenelaan (juist voor de kruising met de Kapelstraat) onbewoond was, besloot de baron om van het noordelijke gedeelte van die tuin een ruimte van 10 bij 17 meter af te nemen en daar de kapel op te richten. Het werd op een terp van 1,5 meter gebouwd om het nog beter zichtbaar te maken over de hei- en bremstruiken van de Picardie.

Zowat alle bouwmaterialen werden met paard en kar van aan het kasteel aangevoerd. Er verrees een mooie bakstenen, zeshoekige kapel met zijden van 2,5 meter met bovenop een houten zeskanttorentje met galmgaten waarop een mooi smeedijzeren kruis werd geplaatst. Aan beide zijden werden, even voor de ingang, twee lindebomen geplant. De timmerlui van de baron maakten een altaar en enkele banken. Er kwam ook een smeedijzeren kandelaar en een offerschuif. Uiteraard mocht een mariabeeld niet ontbreken, dat enkele jaren later al vervangen werd door een veel groter exemplaar dat geschonken was door de bewoners van de Picardie.

De kapel werd van in de beginjaren onderhouden en versierd door de buurtbewoners en tot laat in de 20ste eeuw werd er elk jaar in de meimaand nog een mis opgedragen door de pastoor van Schilde.

De gemeente is nu de huidige eigenaar. Ze liet het gebouw al mooi restaureren.

Op 3 september 1981 werd de kapel geklasseerd als monument.